RIB boot plaatje

Een RIB boot om lekker behendig te varen

Als je net wat meer wilt dan een rubberboot dan is een Rigid Inflatable Boat oftewel een RIB boot een betere optie. Dit is ook een opblaasbare rubberboot, maar dan met een harde onderkant. Vaak is deze onderkant van polyester. Deze heeft vaak de vorm van een reguliere speedboot. Het voordeel hiervan is dat de RIB boot veel prettiger is om mee te vragen en vaak ook veel geschikter is voor ruwer water. Net zoals de normale rubberboot is de RIB boot er in allerlei maten. Van heel klein tot heel groot. Er is zelfs een RIB boot die zo groot is dat er een kajuit op zit en een inpandige motor. Deze RIB boot is vaak ook zeebestendig.

Welke maat RIB boot zijn beschikbaar?

Een RIB boot is al beschikbaar vanaf 2,5 meter. Dit is net groot genoeg om in je eentje in te varen. Als je er een leuke buitenboordmotor achter doet dan kan je er lekker mee stunten op het water. Door de harde onderkant is het prettig om mee te vragen en kan je er behendig mee manoeuvreren en strakke bochten nemen. Één van de grootste RIB boten die ik ken is die van de reddingsmaatschappij. Op deze boot zit ook een kajuit en een inpandige sterke motor. Door de harde onderkant die een hele duidelijke V vorm heeft is deze boot zeer geschikt om op ruwe zeeën te varen. En daarmee dus bij uitstek geschikt om mensen de redden die in nood zijn geraakt op zee. Als je op youtube gaat zoeken dan zie je een paar mooie video’s van hoe deze RIB boot zich gedraagt op zee en hoe behendig ermee gestuurd kan worden. De motor die erop zit is ook zeer krachtig en daardoor kunnen ze er hoge snelheden mee behalen. Zodoende kunnen ze snel bij de drenkeling ter plaatse zijn.

Welke motor op mijn RIB boot

Meestal zal er een buitenboordmotor achter een deze boot komen. De wat grotere varianten hebben ook een stuurhuis. Andere variant is dat je stuurt met de buitenboordmotor zelf. Dat is wat minder comfortabel sturen. Vaak stuur je met de buitenboord motor zelf bij de wat kleinere boten. Het stuurhuis maakt de RIB boot uiteraard ook wat duurder in prijs. Kortom er is voor ieder wat wils met betrekking tot deze boot. En daarmee is het bij uitstek een toegankelijke manier om te genieten van watersport.